Sovay

http://image.bokus.com/images2/9789129669329_200
En av mina absoluta favoritböcker i "yngre dagar" var Pirater av Celia Rees. När jag för några veckor sedan botaniserade runt i Den Gamla Stadens bibliotek, hittade jag en av hennes böcker som jag missat - Sovay! Givetvis norpade jag åt mig den och gick sedan som vanligt ut genom dörren med typ femton böcker, när jag "bara skulle reserver EN" - som vanligt alltså.
 
Det är år 1783 och en ung kvinna vid namn Sovay bestämmer sig för att hämnas på sin trolovande. I samma stund som hon drar upp näsduken över den nedre delena av ansiktet, ger hon sig in i någonting som är mycket större än hon någonsin kunnat ana. Det är en orolig tid i Europa och ingen går längre säker. I jakten på hennes sjuka far, dras Sovay mer och mer in i den farliga världen.
 
Tyvärr levde boken inte alls upp till mina förväntningar. Det var inte något riktigt djup i den och det hela blev bara en väldigt långdragen och invecklad berättelse om franska revolutionen som inte alls intresserade mig. Däremot är språket väldigt medryckande, lättskrivet och fängslande vilket väger upp det negativa.
 
 
 

FEBRUARI

#9  50 shades darker - E.L James
#10  Baristas 1 - Denise Rudberg
#11  Himmelsdalen - Marie Hermanson
#XX  Bokcirkelns bekännelser - Elisabeth Noble
#12  The fault in our stars - John Green
#13  Sovay - Celia Rees

Lästa böcker: 5,5
Varav engelska: 2
Klassiker: 1
Antal recensionsex: 0
 
Bäst:
Himmelsdalen och TFIOS. Himmelsdalen´s slut var jag tyvärr inte helt såld på! Det kändes som om hennes ork tog slut där och de gled undan lite för lätt, men trots det gillade jag verkligen den.
 
Sämst:
Bokcirkelns bekännelser - jag klarade verkligen inte av den. 117 sidor in i boken tänkte jag att; "nej, livet är för kort för att läsa dåliga böcker" och stängde igen den för gott.
 
En svag månad läsmässigt. Inte många böcker lästa, inga böcker ur bokhyllan avklarade och ingen bok som direkt fastnade kvar eller golvade mig...
 
------------------
* - omläsning
Understrukna - finns i min bokhylla

VEM JAG?

Vem är jag?
Mitt namn är Therese och jag är en tankspridd drömmare med höga ambitioner och prestationsångest. Jag jobbar i en bokhandel, vikarierar på en skola och som kontaktperson/ledsagare/assistent, i väntan på Drömjobbet.

Jag gillar
: mystiska, kryddiga och varma parfymer / röda läppar / dystopier / lukten av böcker / hösten/mörka, stjärnklara, frostiga vinternätter / Mullberry / julen / att somna tätt, tätt intill någon jag tycker om / grått / anteckningsböcker / julen / att resa / hästar / kaffe / höga skor / dansa / mörka bokhandlar / att träna / Harrods / söndagsmornar i tystnad / kaffe / balett / australien / söndagar / Marc Jacobs / boklådor / Bo Kaspers / fika / skogen / utekvällar / England / walk in closets med färgkoordinerade kläder och lurviga helteckningsmattor / katter / skor / mina vänner / att baka / Ida Sjöstedt-couture / naturen / tidiga mornar / stjärnor  / balett / en nybäddad säng / färska snittblommor / NK / att laga mat / regn / bibliotek / frukter och bär / att ge bort presenter / havet / Ernst K. / Norge / känslan av att hela livet ligger framför mig, outforskat och öppet. Att vad som helst kan hända (någonting som också gör mig fullkomligt livrädd). Men mest av allt gillar jag böcker.
 

Säsongens vego

 
 
Jag visste väl att det var för mycket begärt att ens tro att jag skulle kunna lämna bokhandeln utan något reafynd. Men, till mitt försvar så är det en väldigt bra och inspirerande bok. När jag såg den där i bokhavet kände jag hur den ropade på mig och efter att ha bläddrat i den... ja då var jag frälst!
 
Säsongens vego av Pia Hall är en liten, vacker och färgstark bok med underbart fina och inspirerande bilder. Den handlar som titeln utlovar om vegetarisk mat efter säsong. Den som trodde att veggomat var grå, tråkig och mestadels bestod av salladsblad och tråkiga bönor har definitivt fel. För hur gott låter inte det här:
 
"Tänk en mustig jordärtskockssoppa på hösten. En lasagnebakelse med rotfrukter på vintern, en smarrig portabelloburgare med kryddig salsa på våren och en härlig sallad med nypotatis och späd sparris på sommaren."

Dessutom berättar boken om varje säsongs råvaror, tips om hur man väljer ut de bästa råvarorna, hur de ska förvaras och tillagas.
 
Oavsätt om man njuter av en eller sju gröna dagar i veckan, så passar den här boken. Kanske lockar den lite extra nu i dessa "hästkött-tider"?
 
5/5
 
Orginaltitel: Säsongens vego
Författare: Pia Hall (fotograf: Tine Guth Linse)
Förlag: Kakao förlag
Utgivningsdatum: januari, 2009
ISBN : 9789185861095
 
 
 

RSS 2.0