Julgodis - för små och stora sockerbagare


För några dagar sedan fick jag hem Johanna Westmans populära bok om julgodis "Julgodis - för små och stora sockerbagare - utökade versionen"och jag kan efter att ha läst igenom den verkligen förstå att den är så populär som den är. För att sammanfatta kort skulle man kunna säga att detta är den enda julgodisboken du behöver. Här mixas gamla klassiker med nya smaker och en massa tips på hur du kan utveckla dem vidare med nya smakkombinationer. Dessutom finns det med ett kapitel om julrecept från andra delar av världen samt passande glöggsnacks!

Boken passar utmärkt till barnfamiljen. Den mixar lätta recept med lite mer avancerade och passar både små och stora sockerbagare - precis som titeln utlovar. Westman är bland annat känd för sina populära barnkokböcker, vilket märks i bokens utformning. Trots det tror jag att vem som helst som är sugen på att baka julgott kan ha en stor glädje av boken - barnfamilj eller inte.
 
Språket är lättförstått och recepten likaså, med tips och faktarutor invävda. Dessutom bjuder boken på många inspirerande bilder på hur du kan dekorera dina små munsbitar.
 
Några av mina favoriter ur boken är recepten på kardemummatryffel, kanderade apelsinskal, de ryska tekakorna och apelsinknäck. En bok som klart kommer att användas flitigt under kommande veckor. 
 
                                                                    
av 5 tomteluvor


"Midvinternattens knäck är hård, 
kyssarna gnistra och glimma.
Kola kokar i enslig gård -
seg under midnattstimma.
Mor hon kavlar sin marsipan,
glasyr lyser vit på pralin och krokan,
Ett ljus lyser milt i staken.
Endast sockerbagarn är vaken."
 
-------------------------------------------------------------------------------------------
Recensionsex som recenserades i julbloggen, december 2012.
 
 

Into the wild

 
“With freedom, books, flowers, and the moon, who could not be happy?”
― Oscar Wilde

I kroppen min - resan mot livets slut och alltings början

 

I mars 2011 fick Kristian Gidlund sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern. Han började skriva en blogg, "I kroppen min". Ett halvår senare såg det ut som om behandlingen hade lyckats. Men i augusti 2012 hade cancern kommit tillbaka och visade sig vara obotlig. De starkt berörande texterna i Kristians blogg blir nu bok.
 
Det var en av mina vänner som förra året tipsade om Kristians blogg och jag beslöt mig för att besöka den. Jag var sedan tidigare varken insatt i vem han eller bandet där han spelade i var, men det spelade inte någon roll för när jag väl började läsa kunde jag inte sluta. Jag satt som hypnotiserad och läste varje blogginlägg, varje sida som förtrollad. Vandrade längre och längre tillbaka i tiden. 

Hans texter är raka, nakna och ärliga. De träffar en rakt in i det innersta djupet. Han blundar inte för sanningen, döljer ingenting. Är brutalt ärlig och framför allt - han berör.

"Jag böjer mig ned över musiken med mannen som är en av de mest lojala jag vet. Vi har båda tänkt spela samma låt. Varför vet jag inte. Det är ett märkligt sammanträffande. Mörkt. En aning obehagligt. Jag vänder mig hastigt om. Ser mina vänners leenden. Hör deras skratt. 2012 har sprängts i bitar över vattnet mot Lilla Essingen. Nu väntar 2013, ett år som kan bli det värsta någonsin. Jag och mannen med tålamodet tittar på varandra. Kanske är det nu som den dåliga stämningen kommer att infinna sig, tänker jag kort innan låten drar igång.
   En av oss kommer dö ung.
   Det visade sig bli jag."
http://ikroppenmin.blogspot.se/

Titel
I kroppen min - Resan mot livets slut och alltings början
Författare
Kristian Gidlund
ISBN
 9789137140520
Förlag Bokförlaget Forum

Julfritt


"Julfritt" (Skipping christmas),
av John Grisham, handlar om en man som är trött på julen och all stress kring den. Med dottern bortrest ser han inte någon mening att fortsätta med det eviga onda i december och han övertalar frun att skippa julen och i stället lägga pengarna på en härlig kryssning i Karibien. Ett beslut som ställer till med en hel del problem, för att hoppa över julen visar sig vara mycket svårare än de tror...

Jag läste den förra julen och läser den i år igen. För det är en kort, rolig och väldigt lättsam bok att läsa medan skinkan grillas i ugnen, knäcken kokar på spisen eller vid mellandagarnas soffhäng. Julstämning får man, men samtidigt blir man fruktansvärt irriterad på alla som inte kan låta dem vara ifred. Trots deras försök att undvika julen, passar boken alla som älskar julen. 

Boken är även filmatiserad och då kallas den för "Julfritt/Christmas with the Krank´s", men faktiskt så har jag inte sett den ännu! Den ligger dock och väntar på mig vid sängbordet för ett passande tillfälle.  

Har ni sett den eller läst boken?

Boken får

värmande, viftande tomteluvor av mig!
 
 -------------------------------------------------------------------------------------------
Recenserades i julbloggen, december 2012.

Tematrio - vinter


När jag ser ut genom fönstret där jag sitter, ser jag en underbar gnistrande vintervärld. Snön ligger djup och både träd och buskar är täckta av rimfrost. En underbar dag för en promenad! Tyvärr dras jag med en envis förkylning så jag stannar inne, dricker kaffe, funderar över livet och läser såklart.
 
Det är dags för bloggen att vara med i "Veckans tematrio". Den här veckan handlar det om att berätta om tre böcker som utspelar sig under vintern:

1. Nattfåk - Johan Theorin
Under några härliga dagar på Väddö vid Ålands hav, fullkomligt åt jag böcker. Tillslut tog de slut och slut tog även mitt humör - vad skulle jag nu underhålla mig med? I den lilla kombinerade butiken/receptionen/cafét fanns en liten hylla där tummade semesterböcker kunde byta ägare med varandra. Där hittade jag Theorin's bok och det tackar jag för! Trots att det var mitt i sommaren kunde jag känna kylan och den karga ödsligheten rakt igenom boksidorna varje gång jag läste ur den.
 

2. Julfritt - John Grisham
Varje jul sedan några år tillbaka har jag tagit fram och njutit av John Grisham's dråpliga berättelse om paret Cranks försök att undvika julen. En lättsam och roande historia som passar perfekt i julens stressande för perfektion.
 

3. Kärlek - Hanne Ørstavik
Jag hittade den här boken i en liten realåda för en tia för flera år sedan på en stormarknad någonstans i vårt avlånga land. Det var så länge sedan jag läste den att jag inte riktigt kommer ihåg något annat än att den verkligen berörde mig, vilket betyder att det verkligen är dags för en omläsning!
 
"Vibeke och hennes son Jon är nyinflyttade till en liten ort i Nordnorge. Jon går ut för att sälja lotter och Vibeke går till biblioteket. Därifrån får läsaren följa de två i spåren genom den kalla vinterkvällen. En smygande oroskänsla växer sig allt starkare medan natten närmar sig morgonen."
 

100 best ever teen novels

En av mina favoritbokbloggerskor Zachan the writer publicerade för flera veckor sedan, en lista (som hon hittat hos Pocketlover) över "100 best ever teen novels". Jag har läst 15 av dem, men flera av dem står och väntar i bokhyllan.
 
Mina favoriter? Svårt val, men Harry Potter är ju Harry Potter. Hungergames, Uglies, Hush, hush och Shiver-serierna är också fyra andra väldigt bra och fängslande ungdomsböcker jag gillade. För att inte tala om Sarah Dessen´s "Mycket mer än så" (Along for the ride), som jag älskade och slukade. Önskar att jag hade hittat den ännu tidigare...
 
1. Harry Potter (series), by J.K. Rowling
2. The Hunger Games (series), by Suzanne Collins
3. To Kill a Mockingbird, by Harper Lee
4. The Fault in Our Stars, by John Green
5. The Hobbit, by J.R.R. Tolkien
6. The Catcher in the Rye, by J.D. Salinger
7. The Lord of the Rings (series), by J.R.R. Tolkien
8. Fahrenheit 451, by Ray Bradbury
9. Looking for Alaska, by John Green
10. The Book Thief, by Markus Zusak
11. The Giver (series), by Lois Lowry
12. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (series), by Douglas Adams
13. The Outsiders, by S.E. Hinton
14. Anne of Green Gables (series), by Lucy Maud Montgomery
15. His Dark Materials (series), by Philip Pullman
16. The Perks of Being a Wallflower, by Stephen Chbosky
17. The Princess Bride, by William Goldman
18. Lord of the Flies, by William Golding
19. Divergent (series), by Veronica Roth
20. Paper Towns, by John Green
21. The Mortal Instruments (series), by Cassandra Clare
22. An Abundance of Katherines, by John Green
23. Flowers for Algernon, by Daniel Keyes
24. Thirteen Reasons Why, by Jay Asher
25. The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, by Mark Haddon
26. Speak, by Laurie Halse Anderson
27. Twilight (series), by Stephenie Meyer
28. Uglies (series), by Scott Westerfeld
29. The Infernal Devices (series), by Cassandra Clare
30. Tuck Everlasting, by Natalie Babbitt
31. The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, by Sherman Alexie
32. The Sisterhood of the Traveling Pants (series), by Anne Brashares
33. The Call of the Wild, by Jack London
34. Will Grayson, Will Grayson, by John Green, David Levithan
35. Go Ask Alice, by Anonymous
36. Howl’s Moving Castle, by Diana Wynne Jones
37. Stargirl, by Jerry Spinelli
38. A Separate Peace, by John Knowles
39. Vampire Academy (series), by Richelle Mead - har bara läst första och nej, det var inte alls min cup of tea!
40. Abhorsen Trilogy / Old Kingdom Trilogy (series), by Garth Nix
41. Dune, by Frank Herbert
42. Discworld / Tiffany Aching (series), by Terry Pratchett
43. My Sister’s Keeper, by Jodi Picoult
44. The Dark is Rising (series), by Susan Cooper
45. Graceling (series), Kristin Cashore
46. Forever…, by Judy Blume
47. Earthsea (series), by Ursula K. Le Guin
48. Inheritance Cycle (series), by Christopher Paolini
49. The Princess Diaries (series), by Meg Cabot
50. The Song of the Lioness (series), by Tamora Pierce
51. Treasure Island, by Robert Louis Stevenson
52. Delirium (series), by Lauren Oliver
53. Anna and the French Kiss, by Stephanie Perkins
54. Hush, Hush Saga (series), by Becca Fitzpatrick
55. 13 Little Blue Envelopes, by Maureen Johnson
56. It’s Kind of a Funny Story, by Ned Vizzini
57. The Gemma Doyle Trilogy (series), by Libba Bray
58. Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, by Ransom Riggs
59. The House on Mango Street, by Sandra Cisneros
60. Something Wicked This Way Comes, by Ray Bradbury
61. The Chocolate War, by Robert Cormier
62. Just Listen, by Sarah Dessen
63. A Ring of Endless Light, by Madeleine L’Engle
64. The Truth About Forever, by Sarah Dessen
65. The Bartimaeus Trilogy (series), by Jonathan Stroud
66. Bloodlines (series), by Richelle Mead 
67. Fallen (series), by Lauren Kate
68. House of Night (series), by P.C. Cast, Kristin Cast
69. I Capture the Castle, by Dodie Smith
70. Nick & Norah’s Infinite Playlsit, by Rachel Cohn, David Levithan
71. Before I Fall, by Lauren Oliver
72. Unwind, by Neal Shusterman
73. The Last Unicorn, by Peter S. Beagle
74. The Maze Runner Trilogy (series), by James Dashner
75. If I Stay, by Gayle Forman
76. The Blue Sword, by Robin McKinley
77. Crank (series), by Ellen Hopkins
78. Matched (series), by Allie Condie
79. Gallagher Girls (series), by Ally Carter
80. The Goose Girl, by Shannon Hale
81. Daughter of the Lioness / Tricksters (series), by Tamora Pierce
82. I Am the Messenger, by Markus Zusak
83. The Immortals (series), by Tamora Pierce
84. The Enchanted Forest Chronicles (series), by Patricia C. Wrede
85. Chaos Walking (series), by Patrick Ness
86. Circle of Magic (series), by Tamora Pierce
87. Daughter of Smoke & Bone, by Laini Taylor
88. Feed, by M.T. Anderson
89. Weetzie Bat (series), by Francesca Lia Block
90. Along for the Ride, by Sarah Dessen
91. Confessions of Georgia Nicolson (series), by Louise Rennison
92. Leviathan (series), by Scott Westerfeld
93. The House of the Scorpion, by Nancy Farmer
94. The Chronicles of Chrestomanci (series), by Diana Wynne Jones
95. The Lullaby, by Sarah Dessen
96. Gone (series), by Michael Grant
97. The Shiver Trilogy (series), by Maggie Stiefvater
98. The Hero and the Crown, by Robin McKinley
99. Wintergirls, by Laurie Halse Anderson
100. Betsy-Tacy Books (series), by Maud Hart Lovelace

Turk och Timotej: En natt

Turk och Timotej : en natt
Dagens julklappstips är den perfekta boken till den kärlekstörstande tonåringen (eller egentligen till alla människor där ute som vill ha en lättläst och mysig kärlekshistoria att fördjupa sig i). Att den utspelar sig dagarna före julafton och att beskrivningarna av julen och shoppinghetsen är klockrena och riktigt verklighetstrogna, gör den bara ännu bättre!
 
Boken heter Turk och Timotej: En natt och är skriven av Lina Forss och Niklas Krog. Den handlar om Turk och Timotej som under en eftermiddag mitt i julrushen möts över en reakorg inne på NK. Deras vägar fortsätter att korsas tack vare en hallonröd halsduk och trots att de lever så olika liv och har så olika åsikter, kan de inte släppa varandra. Eftermiddagen övergår i kväll och så tillslut till natt. En natt där känslor och tankar utbyts i mörkret. En natt där deras liv kommer att förändras helt.
 
Jag sträckläste boken och njöt av den historia som växte fram allt eftersom jag vände blad. Den utspela sig under mindre än ett dygn, vilket gör den väldigt intensiv, men också man verkligen lever sig in i boken och helt enkelt inte kan lägga ifrån sig den.
 
Köp den och ge bort i julklapp - men låna den sedan ur bokhyllan du också och njut av en natt fylld med ungdomens alla känslor, tankar och kärlek!
 
-------------------------------------------------------------------------------------------
Recenserades i julbloggen, november 2012.

Skriv om och om igen

Skriv om och om igen
Senaste bokfyndet för min del var Ylva Karlsson och Katarina Kuick's "Skriva om och om igen". Jag hittade den EnTrappaNer i Bokhandeln när vi hade 50 procents rabatt och slog till direkt. Än så länge har jag bara hunnit bläddra lite i den, men jag ser fram emot att få ta tag i den ordentligt!
 
"Det finns de som helt enkelt inte kan låta bli att skriva. Det finns de som vill skriva men inte kommer sig för. Det finns de som har dikter kliande i fingrarna. Det finns de som har skallen sprängfylld av historier. Det finns de som ryser av lycka inför rätträtt ord. Det finns de som måste skriva fast de inte vill. Det finns en inspirationsbok. Med bilder och övningar och goda (nåja ) råd och tips. Med tankar och resonemang om skrivande och berättande."


penguin

När jag var inne på Akademibokhandeln för någon dag sedan såg jag ett litet ställ med underbart fina omslag till en hel hög med engelska klassiker från Penguin-books. Ynka 79 kronor kostade det, men med en strikt spara-alla-pengar-till-australien-budget och ett köpstopp på böcker fick jag nöja mig med att klappa lite försiktigt på dem och hinta till mamma om att jag väääldigt gärna skulle vilja ha en sådan i födelsedagspresent. Det är ju bara lite mindre än 6 månder kvar och det gäller att vara ute i tid!
 

 
 
source
 

dreams


Välkommen till min nya blogg (ännu en?!)

Jag och bloggar. Det är nästan som med min passion för anteckningsböcker! Allra helst vill jag ha en unik för varje ämne. Att kunna matcha innehållet med utseendet, att kunna vara flera olika personer, men ändå samma lika. Hur många bloggar är jag uppe i nu? Hm... vi har julbloggen, australienbloggen, dagboksbloggen, min kombinerade tränings-mat-inspirationsblogg (som från början skulle vara en träningsblogg), veggimatbloggen (som aldrig riktigt vaknade upp efter det första inlägget) och sen ännu runt fem stycken andra gamla bloggar...
 
Vadan nu detta då? Varför behöver Therese ytterligare en blogg?  Anledningen stavas böcker - böcker, böcker, böcker. En av mina största passioner här i livet och jag har ingenstans att göra mig av med all min kärlek (förutom på jobbet! I den lilla, röriga, underbara bokhandeln där jag får betalt för att prata och tipsa om böcker... Samt att ta ner dem En Trappa Ner - till en relativt säker död. Det skär i mitt arma bokhjärtat). 
 
En ny blogg. Oskriven och orörd. Att få öppna upp ett helt nytt inlägg och skriva det första inlägget på en helt tom sida kan både vara frustrerande och alldeles, alldeles underbart. Att får skapa helt nya kategorier, göra en ny design, fundera på upplägg och pyssla är helt min stil. Att för börja om.
 
Förutom böcker, kommer det  även att finnas lite plats för andra kulturella, kreativa och söta ting. Hoppas ni kommer att trivas lika bra här som jag kommer att göra!

Vi hörs snart igen,
Therese
 
 

RSS 2.0