Bokreans första skörd... (och förhoppningsvis även den sista)

Brev till YvesDagens Outfit : och andra inlägg i modebloggsdebattenhttp://www.adlibris.com/se/covers/M/9/15/9150216511.jpg
 
Här ser ni min första omgång med reafynd från Adlibris! Pierre Bergés "Brev till Yves" (39:-), Maria Soxbos "Dagens outfit" (19:-) och John Greens fantastiska "Var är Alaska?" (30:-). Green-boken var förresten inte på rean, men med tanke på priset så måste den kvala in som ett fynd. Boken är dessutom i kartonage och inte i pocket som man skulle kunna tro, vilket gör det till dagens hetaste tips!
 
Nu ska jag fortsätta att beta av lite måsten. I morgon står jag inför två stora prövningar:
1. Jobba i bokhandeln. I reahavet. Det säger sig självt!!
2. Jag måste förbi biblioteket och lämna några böcker. Med tanke på mina ENORMA högar med olästa böcker, är det skygglappar på och stenhård fokus som gäller för att försöka komma ut genom dörrarna utan några böcker. Jag ska klara det (ha, drömma kan man ju alltid!)

Retreat & läsning

Under det senaste dagarna har jag befunnit mig på en retreatgård i de djupa dalänska urskogarna. Där jag har jag njutit av tystnaden, mediterat, ätit gott (och mycket!) och läst! Fri från stress, vardag, jobbsökande, problem, tid och den ständiga uppkopplingen mot omvärlden gjorde att man verkligen kunde slappna av. Det första dygnet spenderades i tystnad och trots frånvaron av tal och oral kommunikation, var man aldrig ensam (om man själv inte valde det givetvis). Den mesta tiden spenderades i brasrummet framför eldstaden, läsandes. Att sitta där i tystnaden och endast lyssna till eldens sprakande, enstaka hostningar (vabbruari) och bladen vändes i de närvarandes böcker - utan att någon störde, men också utan att vara ensam - var helt underbart. Det är så det ska vara.
The Fault in Our Stars
Jag tog äntligen tag i kragen och läste John Greens omåttligt hyllade och populära The fault in our stars. Jag gillade verkligen det jag läste, men den fängslade mig inte lika mycket som jag hade hoppats på. Och fick mig ännu en gång att inse det faktum att jag inte får ha så höga förväntningar på de böcker jag ska läsa (Dödsritten och 50 shades-trilogin), trots att jag verkligen gillade den här boken.
 
The fault in our stars, handlar om kärlek, sjukdom och om att leva livet när du kan. Hazel och Augustus, bokens huvudpersoner, träffas via en stödgrupp för unga människor med cancer och det är där deras historia tillsammans börjar.
 
Trots att man har en aning om vad som kommer att hända, lockas man att läsa vidare. Den fängslar och berör, skapar ett beroende som gör att man sträckläser den från pärm till pärm och inte kan släppa tanken på hur det ska sluta. Det absolut bästa med boken är ändå att karaktärerna känns så realistiska och äkta. Det är inte någon poetisk/mörk/depp-historia, utan den handlar bara rätt och slätt om två unga, kära, livfulla och sjuka människor. Fin, ärlig och äkta.
 
Dessutom blev jag väldigt sugen på att åka till Amsterdam. Jag antar att jag inte är den enda?!
 
3,5/5
 
Svensk titel: Förr eller senare exploderar jag
Orginaltitel: The fault in our stars
Författare: John Green
Förlag: E P Dutton & Co Inc
Utgivningsdatum: januari, 2012
ISBN: 9780141345659

Dödsritten - Maggie Stiefvater

http://www.wahlstroms.se/images/article/coverimageplain/extralarge/97813260_8849.jpg
Varje år går Scorpioloppet av stapeln på ön där Kate bor. Ett lopp på Capaill uisce - mäniskoätande hästar som längtar efter att få återvända till havet. I ett sista försök att rädda det som finns kvar av hennes familj bestämmer hon sig för att vara med i tävlingen. Både tävlingen och vägen dit är tuff och farlig. Det blir inte lättare när hon lär känna Sean. Han har vunnit loppet fyra gånger tidigare, men aldrig har en vinst varit så viktig som i år. De blir kära i varandra, men bara en kan vinna den stora tävlingen.


Jag hade höga förväntningar på boken efter att ha läst, slukat och älskat hennes tidigare böcker om vargarna i Mercy Falls (Frost, Feber och Förevigt). Men jag blev tyvärr inte helt såld på den här boken. Stiefvaters sätt att  skriva är fantastiskt, men här kändes det som om att allt blev lite för mycket utdraget och gick för långsamt.
 
Det kändes som om det fanns en del oklarheter i slutet och många frågor kvarstod. I vilken tid utspelar sig boken? Ibland kändes det som nutid, ibland väldigt avlägset. Vart kommer hästarna ifrån? Är det ens hästar? Vad finns det på fastlandet?
 
Tyvärr var även kärlekshistorien ganska platt och det kändes aldrig som om man riktigt lärde känna huvudpersonerna. När jag läste på baksidan om den trodde jag verkligen att det var något riktigt bra på gång. Förväntningarna steg, men tyvärr ifriades inte det. Boken var helt okej, men det saknades någonting som skulle tagit den till nästa nivå helt enkelt.
 
3/5
 
Svensk titel: Dödsritten
Orginaltitel: Scorpio Races
Författare: Maggie Stiefvater
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsdatum: januari, 2013
ISBN: 9789132160882
 
Recensionsex från B Wahlströms

JANUARI

#1  Svarta döden - Kim M. Kimselius
#2  Revolt - Suzanne Collins*
#3  Flyga högt - Katarina von Bredow
#4  Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken - Jonas Gardell
#5  50 shades of Grey - E.L. James
#6  Sagan om de två tornen - J.R.R. Tolkien (ej helt klar)
#7  Lyckostigen - Anna Fredriksson
#8  Små citroner gula - Kajsa Ingemarsson (ej helt klar)
 
Lästa böcker: 8
Varav engelska: 1
Klassiker: 1
Antal recensionsex: 1 (Svarta döden)
 
Bäst:
TATUH och Revolt. Behöver jag ens förklara? TATUH är en blivande modern klassiker och Revolt är den starkaste boken i Suzanne Collins trilogi. Specielt sista delen av boken.
 
Sämst:
Jag blev inte helt såld på Svarta döden och störde mig oerhört mycket på vissa karaktärer i Bredow's Flyga högt...
 
------------------
* - omläsning
Understrukna - finns i min bokhylla

1 februari

Oh. My. Mördarinventeringsveckan från Mordor i bokhandeln (+36 000 saker) är äntligen ett avslutat kapitel! Första dagen klarade jag av med en skön det-här-klarar-vi-av-på-ett-kick-feeling. Errrrg - så fel jag kunde ha! Varje kväll när jag kommit hem har bestått av mat, sängen, sova och trots nio timmars sömn har kroppen sakt ifrån helt. Men, nu är det äntligen över och tack gode gud för att jag slipper göra om det inom den närmsta tiden...
 
Med tanke på jobbet så har både bloggen, läsningen, träningen, städningen och livet blivit lidande, men nu börjar jag äntligen känna att jag är på gång igen. I morgon lördag har jag ett jobbpass inplanerat, men sedan blir det helg, födelsedagsfirande, utgång, semlor och att försöka balansera upp livet igen. Nu borde jag verkligen sova - lycka till med det!
 

RSS 2.0