Att läsa (en vacker dag)

Varje dag kommer det in flera kartonger med böcker till bokhandeln. Vilket gör att man varje dag utökar den redan milslånga btr-listan. Idag blev jag lite extra sugen på:
 
 
Prinsesstema!

our time is running out

 
Jag ska blogga.
Snart.
Har massor med saker att skriva om.
Massor med böcker att läsa.
Men tiden kära ni, tiden räcker inte till.

Att bli kär i en bok... igen!

Jag är kär igen. Materiellt förälskad i en bok med fantastiskt vackra bilder av ett underbart Sverige. Frestelserna lurar över allt - jag jobbar i en bokhandel - och det är klart att jag för varje arbetspass hittar någonting som verkar intressant, men ibland är det som att blixten slår ner och allt stannar - kärlek vid första ögonkastet!

Just nu klappar mitt hjärta lite extra hårt för "True North - the grand landscapes of Sweden" av Per Wästberg och Tommy Hammarström samt  "Sveriges Nationalparker" av Claes Grundsten. Två fantastiskt vackra böcker som gärna skulle få ligga på vardagsrumsbordet eller ges bort i present.

I höst åker jag bort på det Stora Äventyret till landet på andra sidan jorden - Australien. Men innan det ska jag njuta av den Svenska sommaren i fjällen. I juni blir det ett traditionellt besök i Saxnäs och sen blir det förhoppningsvis en tur ännu längre upp i landet, till Abisko eller Sarek... Magiskt!


Tegelstenstaggen

Just nu cirkulerar utmaningen The Big Books Tag, aka Tegelstenstaggen, runt i bokbloggarnas värld. Den går ut på att man ska ta fram de 5 tjockaste, lästa böckerna i bokhyllan, samt de 2 tjockaste, olästa böckerna. För att räknas som en "tegelstensbok" ska sidantalet stiga över 500 sidor... Om man inte räknar med bibeln så ser min lista ut som följer (men å andra sidan har jag ju inte läst den från pärm till pärm så det kanske inte räknas?)
 
 
Mina 5 tegelstenar:

1. Harry Potter och fenixorden - J.K. Rowling 1008 sidor.

2. Arvtagaren - Christopher Paolini, 912 sidor.

3. Svärdet och spiran - Ken Follett, 612 sidor.

4. Genom dina ögon - Stephanie Meyer, 606 sidor.

5. Häxa, Häxa bortom tiden, samlingsvolym - Celia Rees, 524 sidor. En av mina favoritböcker när jag var yngre. Men mest av allt så gillade jag hennes bok Pirater! fantastisk!!

Harry Potter och FenixordernArvtagaren eller själavalvetGenom dina ögonHypnotisörenWitch Child
 
 
 
Och de två icke-lästa:
 
1. Buddenbroocks, en familjs förfall - Thomas Mann, 661 sidor. Min mormor gav den till mig och utmanade mig på om jag skulle kunna ta mig igenom den eller inte. Har inte börjat ännu, men snart. Om några veckor. Eller efter Australien. Kanske. XX sidor
 
2. Steve Jobs, en biografi - Walter Isaacson, 665 sidor. Jag fick boken efter en säljutbildning jag gick för över ett år sedan. Sedan dess har den legat där den ligger. På sängbordet. Under cirka 20 andra böcker. En riktigt hyllvärmare alltså!
 
Buddenbrooks : en familjs förfallSteve Jobs - en biografi


Har ni några tegelstenar där ute i bokhyllorna?

Författarbesök: ABC å allt om D - Nina Ullmaja

I går var den Augustprisvinnande författaren och formgivaren Nina Ullmaja i bokhandeln för att berätta om sin hyllade debutbok ABC å allt om D. Det var spännande att få reda på hur hon kom på idén att skriva om bokstäver, men också att få höra tanken och historien kring det skriftspråk vi använder oss av idag. Visste du tillexempel att C antar man kom till genom den krökta halsen hos kamelerna (camelerna)? Och att det var just bokstav nummer tre för att transport, näst efter mat och boende, var det absolut viktigaste för Egyptierna?
 
Boken har en snygg, men rörig layout. Trots att innehållet både är intressant och spännande, är jag tyvärr inte helt såld på den. Den rekommenderade läsåldern är 9-12 år, men jag vet inte direkt om jag hade vart så begeistrad i den om jag hade vart i den åldern heller. Det känns mer som en bok som man läser tillsammans, förälder och barn. Och snarare lite då och då, när andan faller på, än från pärm till pärm.
 
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/969848_596746967011134_285779542_n.jpghttps://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/255495_596747117011119_474790692_n.jpg
2/5

Orginaltitel: ABC å allt om D
Författare: Nina Ullmaja
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsdatum: Augusti 2012
ISBN9789163869631
 

Top Ten Tuesday - When You Need Something Light & Fun

Veckans Top Ten Tuesday-tema handlar om lättsamma och enkla böcker. Böcker som passar perfekt när läslusten inte är riktigt på topp eller till kommande lata dagar i solstolen på stranden.
 
x Baddaren - Emma Hamberg. Om den här boken skulle beskrivas med ett enda ord så skulle det vara sommar. Jag läste den under några kalla vinterdagar och varje gång som jag tittade upp ur boken förväntade jag mig att jag skulle få se klarblå himmel, strålande sol och gröna ängar. Verkligheten var tyvärr snarare den raka motsatsen... Jag minns speciellt ett stycke ur boken som utspelade sig kring en maskerad i sommarnatten som var helt magisk!

x Små citroner gula, På det fjärde ska det ske eller någon annan av Kajsa Ingemanssons böcker

x Ensamma hjärtan och hemlösa hundar - Lucy Dillion

x En liten hattaffär på hörnet - Marita Conlon-McKenna

x Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow - Sara Gruen. Jag har alltid vart fascinerad av cirkusar och den magi och mystik som omsvärmas runt den. I all sin enkelhet är detta en fantastisk liten bok som passar perfekt om man inte har någon läslust på grund av den enkla anledningen att man inte kan lägga den ifrån sig den.

x Hypnotisören, Paganinikontraktet, Eldvittnet, Sandmannen  - Kepler. Jag är inte alls någon deckarfantast, men Kepler är ju... något utöver det vanliga! De skriver på ett fängslande sätt som gör att man inte kan släppa boken ur sikte förens den är utläst. Hypade böcker är oftast rätt jobbiga att läsa, men i det här fallet går det nästan inte att INTE sälla sig till den hyllande skaran.

x Den glömda trädgården - Kate Morton

x Eragon - Christopher Paolini. Eragonserien är ett gäng med böcker som jag "läser utan att tänka". Vet inte om det är ett bra eller dåligt tecken egentligen, men det beror nog på att jag läst dem så många gånger. Det är tacksamt att få förlora sig in i en välskriven fantasivärld, undan från Sverige och världen år 2013, perfekt i väntan på sommaren.

x Mycket mer än så - Sarah Dessen

x Sist men absolut inte minst: någon av Mark Levengoods alla underbara böcker! Perfekt om man bara vill ha något litet att läsa eftersom de består av små, korta texter som allt mellan himmel och jord.

MARS

#14  Rubinröd - Kerstin Gier
#15  Mitt liv som bok - Paul Desalmand
#16  Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow - Sara Gruen
#17  Saknad Jennie 3 år - Caroline B. Cooney
#18  Vad hände med Jennie? - Caroline B. Cooney
#19  Prinsessa på vift - Johan T. Lindewall
#20  Freja: Saga från Valhalla -  Johanne Hildebrandt
#21  På det fjärde ska det ske - Karin Ingemansson

Lästa böcker:
Varav engelska: 0
Klassiker: 0
Antal recensionsexemplar: 0
 
Bäst: Bröderna Benzini och Rubinröd.
 
Sämst: Jennie-böckerna.
 
 
------------------
* - omläsning
Understrukna - finns i min bokhylla

Boel och Oscar

Boel och Oscar
 
För några dagar sedan trillade det in ett nytt recensionsexemplar, pocketutgåvan av Boel och Oscar - Josefine Sundströms senaste bok. Den hyllade debutromanen Vinteräpplen har man ju hört en hel del om men själv har jag inte läst den.
 
Boel och Oscar handlar om två grannar som bor i ett vackert bankpalats. Båda har ouppklarade händelser i livet. I varandra finner de en oväntad vänskap och även kraft att klara av att förlåta och ordna upp det som tidigare var...

Det var mycket miljöbeskrivningar i boken och hon är väldigt bra på att måla upp världen som boken utspelar sig i. En enkel, men mycket välskriven och vacker, bok om vanliga männsikor med vanliga problem skulle jag nog lättas beskriva boken som. Det är nog också just därför jag gillar den så bra. Den beskriver vardagen, livet, verkligheten. Trovärdig rakt igenom. Och trots att slutet var ganska väntat, så knöt det ihop säcken fint och var helt rätt för boken.
 
Det är en bok om kärlek. Kärlek till familjen, vänner, sin partner. Om kärlek till livet, om att livet inte alltid är spikrakt. Det är en resa, en berg och dalbana, krokig och backig, med tvära kast. Om att ta vara på livet, att leva här och nu och att kunna förlåta.

Och om jag kommer att läsa Vinteräpplen efter det här?
Absolut! Så fort jag har tagit mig igenom det massiva utbudet som ligger och trängs på mitt nattduksbord (vilket konstigt namn egentligen - natt duks bord.), på golvet nedanför min säng, på skrivbordet och i hyllorna...
 
3,5/5

Orginaltitel: Boel och Oscar
Författare: Josefine Sundström
Förlag: Forum
Utgivningsdatum: Augusti 2012
ISBN: 9789174293234

RSS 2.0